Senaste Nytt
12 september 2018

Nya nervceller i örat funna

På ragnarforskaren François Lallemends labb har man identifierat fyra typer av nervceller i det perifera hörselsystemet, varav tre är helt nya. Kartläggningen kan leda till nya former av behandlingar av olika hörselskador, som tinnitus och åldersrelaterad hörselnedsättning, som drabbar många varje år.

När ljud från vår omgivning når innerörat omvandlas det till elektriska signaler som skickas vidare till hjärnan via nervcellerna i snäckan (cochlea). Tidigare har majoriteten av dessa ansetts vara av två typer (typ 1 och 2), varav typ 1-cellerna sänder de flesta hörselsignalerna. Men nu visar en ny kartläggning av forskare vid Karolinska Institutet att typ 1-cellerna i verkligheten består av tre helt olika typer, istället för en enskild som man tidigare trott Det skapar en bättre förståelse av de olika nervcellernas funktion för vår hörsel. Studien har resulterat i en katalog av de gener som uttrycks hos nervcellerna i örat och kan ligga till grund för en bättre förståelse i den fortsatta forskningen, men även för nya behandlingar.

Studien visar att de tre nervcellstyperna troligen har en roll i avkodningen av ljudets intensitet. Det är en funktion som är viktig till exempel vid samtal i en stökig miljö. Då blir förmågan att filtrera bort bakgrundsljudet viktig för att uppfatta själva samtalet. Även vid olika former av hörselskador är denna egenskap viktig, som vid tinnitus eller ljudöverkänslighet.

Studien presenteras i Nature Communications ”Neuronal heterogeneity and stereotyped connectivity in the auditory afferent system”

Studien kommenteras också i TV4 Nyheterna "Ny svensk upptäckt inom hörselforskning ger hopp om att bota tinnitus"