Ragnar Söderbergforskare i medicin
Sedan 2012 har Ragnar Söderbergs stiftelse satsat totalt 328 miljoner kronor på 41 forskare inom programmet Ragnar Söderbergforskare i medicin.
Utlysning
Syftet är att genom långsiktig finansiering göra så att unga lovande forskare kan starta sin egen forskargrupp och bli självständiga. För att beviljas anslag krävs innovativa idéer och hög vetenskaplig kompetens. Konkurrensen är mycket hård och varje år tar stiftelsen emot fler kvalificerade ansökningar än vad som kan finansieras.
För att vara behörig att söka måste doktorsexamen ha avlagts fyra till sex år före 1 januari det år ansökan skickas in. Forskaren måste forska vid ett svenskt universitet eller högskola när anslaget betalas ut.
Anslaget är på 8 miljoner kronor under fem år. Dessutom bildar forskarna ett nätverk som varje år bjuds in till ett event där de senast beviljade forskarna firas. Nätverket har också möjlighet att på eget initiativ årligen ordna en egen konferens som finansieras av stiftelsen. En uppskattad Ragnarcykel ingår också i anslaget (bildtext till foto på cykeln).
Granskning
Basen för stiftelsens verksamhet är att alla ansökningar ska granskas av externa sakkunniga. Den görs i tre steg: individuell bedömning, sammanträde i sakkunniggrupp och intervju.
Vid den individuella bedömningen granskas varje ansökan av åtta sakkunniga och rangordnas enligt fastställda kriterier. I detta första steg är de sakkunniga anonyma för varandra och fram till beviljning också för de sökande. Både forskaren och forskningsprojektet bedöms och dessa viktas lika. Huvudkriterier är forskningsplanens vetenskapliga kvalitet, originalitet och genomförbarhet samt forskarens kompetens och potential att bli en framtida forskningsledare. Om en sakkunnig har jäv på någon ansökan får han eller hon inte bedöma denna. Vi följer Vetenskapsrådets jävsregler som bland annat innefattar familjeband och nära professionellt samarbete.
När de åtta sakkunniga har gjort sina första bedömningar träffas de för att diskutera de högst rankade ansökningarna, med professor Carl-Henrik Heldin som ordförande. Om en sakkunnig har jäv på någon ansökan lämnar han eller hon rummet när denna diskuteras. Mötet leder fram till att panelen enas om en rankningslista över de mest kvalificerade ansökningarna.
I det sista steget väntar intervjuer för de sökande som rankats allra högst. Dessa genomförs av några av de sakkunniga, ofta med frågor som väckts av hela panelen. Efter intervjuerna värderas rankningslistorna ännu en gång av de sakkunniga och kan då komma att ändras. Rankningslistan är sedan underlag för styrelsens beslut, då denna vägs samman med årets övriga utlysningar samt anpassas till årets budget.
Läs mer om vilka som har varit sakkunniga
https://ragnarsoderbergsstiftelse.se/sakkunniga
https://ragnarsoderbergsstiftelse.se/panels
Ragnar Söderberg Fellows in Medicine
Nedan presenteras samtliga Ragnar Söderbergforskare i medicin. Forskarna porträtteras genom varsin kortfilm.