Senaste Nytt
19 april 2016

Fler får anslag via ERC:s bedömning

Tidningen Curie har publicerat en intervju med Riksbankens Jubileumsfonds Maria Wikse om den nya satningen Swedish Foundations' Starting Grant.

 

Maria Wikse, forskningssekreterare på Riksbankens Jubileumsfond, RJ, tycker att det är oroande att antalet svenska ansökningar till ERC gått ner.

– Med den här satsningen vill vi bidra till att vända den trenden. Vi hoppas att den ska leda till ett ökat intresse för att söka till ERC. Vi ställer också krav på de forskare vi finansierar att de, om möjligt, fortsätter att söka stöd därifrån varje år. De har ju redan nått långt, och med vårt stöd kan de förhoppningsvis efter ett eller två år byta till ERC:s finansiering. En risk med att ge ett flerårigt bidrag till just dem som är närmast att få stöd från ERC är annars att man faktiskt bidrar till att minska det svenska söktrycket på ERC.

Stiftelserna gör ingen egen granskning utan utgår helt från ERC:s bedömning.

– Det är en vanlig åsikt att forskare tvingas lägga alldeles för mycket tid på att skriva ansökningar, säger Maria Wikse. På det här sättet bidrar vi till att minska det trycket, samtidigt som vi kan dra nytta av ERC:s välrenommerade granskning.

Läs hela artikeln här