En del av ett större sammanhang

För nästan ett år sedan fick jag frågan ”Ska du inte skicka in en ansökan om att bli ny ledamot i Sveriges unga akademi?” Jag måste erkänna att jag då inte riktigt visste vad SUA var för något. Nyfiket läste jag om utlysningen och allt som fanns att hitta om den unga akademin på nätet. Och jag blev exalterad! Jag insåg att SUA representerade något som jag saknade i min tillvaro som forskare... Ett större sammanhang, att tillsammans med andra jobba för att påverka och förbättra förutsättningarna för utbildning, forskning och forskare även utanför min lilla vrå på Karolinska Institutet.

Jag gick vidare till intervju och det var med fjärilar i magen jag öppnade mejlet när beskedet kom. Jag var invald och är idag en av de sex nya SUA-ledamötena. Under mitt första akademimöte i september kände jag att jag hade hamnat helt rätt. Tänk dig själv ett tillbringa två dagar tillsammans med trettio ivriga forskare som VILL något, som har drivet att göra avtryck. Maken till kreativ och inspirerande miljö får man leta efter!

Sveriges unga akademi bildades 2011 på initiativ av Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) och med ett stort ekonomiskt stöd från Ragnar Söderbergs stiftelse. Syfte med Sveriges unga akademi är att skapa en plattform för unga forskare där vi tillsammans kan jobba med till exempel forskningspolitiska frågor, outreach och tvärvetenskapliga möten. Redan från start var planen att Sveriges unga akademi skulle knoppas av från KVA och bli en helt fristående, oberoende organisation. Den 24 oktober skedde det. Stiftelsen för Sveriges unga akademi instiftades under en ceremoni i Linnèsalen på Vetenskapsakademien. Det var en speciell känsla att vara med om detta historiska ögonblick. Christian Broberger, förra årets ordförande, berättade under ceremonin om SUAs aktiviteter de senaste två åren och det går inte att bli annat än imponerad. Som någon uttryckte det ”Sveriges unga akademi får likt ogräs fäste på nya platser och vågar provocera”. Jag har ett spännande och viktigt uppdrag framför mig!

 

 

 

Läs också intervjun med Anna Sjöström Douagi och Christian Broberger från  Sveriges unga akademi här.